A festhető tömítők felhasználási alapjai

Ahogy a neve is mutatja a festhető tömítőnek az egyik nagy előnye, hogy megkötés után festhető. Emellett számos előnye is van, többek között az, hogy rengeteg felületen használható különböző hézagok tömítésére. Felhasználható homlokzati fugák, tégla, fa, vakolat stb. felületeken. Kül- és beltéren egyaránt használható, azonban olyan felületen nem alkalmazható, amelyek állandó vízterhelés alatt állnak, továbbá PP, PE és PTFE anyagokra sem használható. Mivel ezek a tömítők átfesthetők, így legjobban diszperziós és olajbázisú festékekkel festhetőek.

Felhasználását tekintve fontos, hogy a festhető tömítők használata elött, a felhasználási felület legyen száraz és tiszta, valamint az egyik anyag legyen nedvszívó, viszont amennyiben erősen nedvszívó az aljzat, úgy egy alapozás szükséges a tömítő használata elött. A kinyomó pisztoly segítségével a tömítő könnyedén felvihető, majd felvitel után nedves eszközzel szükséges elsimítani. Ne használjuk esőben, +5 °C alatti ill. +35 °C feletti hőmérsékleten, mert a megkötése nem lesz megfelelő.

A szilikonos tömítőanyagokkal szemben az egyik előnye, hogy mivel vizes és oldószeres festékkel is lekenhetőek, így a festék nem pereg le róla, továbbá árban is sokkal kedvezőbbek.

Ahogy az építőiparban használatos társai is, úgy ez is könnyen beszerezhető szinte a legtöbb áruházban, barkácsboltban, vagy barkács kellékeket árusító weboldalakon, ahol ráadásul részletes leírást is találunk felhasználásukról, tárolásukról, típusaikról, áraikról stb.