A hideg párásító készülék ideális páratartalmat biztosít

Abban az esetben, ha gyakran köhög, tüsszög, vagy esetleg kiszáradtak a lakás fából készült dolgai, akkor a levegővel valami nincsen rendben. Ha el szeretné kerülni ezeket a problémákat, akkor a hideg párásító készülék valamelyik variációját érdemes beszerezni. A száraz levegő által okozott nyálkahártya kiszáradás miatt visszaesik az oxigénfelvétel, csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, ezek mellett allergia is bekövetkezhet. Az ideális páratartalom közel 60%-os. Figyelni kell arra, hogy túl magas se legyen, szóval e fölé ne menjen, mivel a falakon lecsapódó nedvesség a penészgombák kialakulásához vezethet.

A hideg párásító készülék leginkább azoknak jelent megoldást, akiknek a meleg pára fullasztó. A ventilátoros típusa a beszívott levegőt egy nedves szűrőbetéten át szívja be, majd a vígőzzel dúsított levegőt bocsájtja ki. Az önszabályzó szűrőjének köszönhetően stabil páratartalmat biztosít. A karbantartása annyiból áll, hogy a nedvesítő szűrőjét hat havonta cserélni kell. Körülbelül tíz naponta át kell mosni a készüléket langyos vízzel. Az ultrahangos hideg párásító készülék egy kitűnő termék, ami mikroszkopikus cseppekké porlasztja a vizet és ködfelhőt bocsájt ki.

A rajta található szabályzóval állítható be a kívánt páraszint. Ennél a verziónál célszerű vízlágyító patront használni. A száraz orrdugulás elég gyakori probléma. Legfőbb oka a túl alacsony páratartalommal bíró levegő. A fűtésszezonban a lakások levegője kevés vízgőzt tartalmaz, ami az orrnyálkahártyát is könnyen kiszáríthatja. Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem csupán a külső, de a belső hidratálás hiánya is okozhat kiszáradást. Tehát, ha nem fogyaszt elegendő folyadékot, akkor az orr váladéktermelő képessége is visszaesik. Továbbá érdemes tudni, hogy ha a lakás levegője túl meleg, az orr akkor is kiszárad, ha orrcseppet használ. Valami más megoldás után kel nézni, ez pedig lehet akár egy olyan berendezés is, ami kellő nedvességtartalmat biztosít otthonában. A száraz orrdugulás egy ilyen berendezéssel megszünhet, mivel képes az ideális páratartalmat tartani.