öntözőrendszer karbantartás

Az öntözőrendszer karbantartás: hogyan kell a berendezést újraindítani?

A locsolórendszer professzionális megépítése hozzájárul a hibáktól mentes funkcionáláshoz, de itt nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az éves karbantartás is mennyire fontos. A hosszú távú, gondoktól mentes működéséhez öntözőrendszer karbantartás elengedhetetlennek számít. Miről is van szó?

Három fontos dologra kell ekkor koncentrálni: a tavaszi indításra, a szezonális átvizsgálásra és persze a téliesitésre, ami többek között a kompresszoros kifújást takarja. Az öntözőrendszer karbantartás során hogyan történik az öntözőrendszer újraindítása? A legtöbb esetben áprilisban, de az is megesik, hogy már márciusban kötelezővé válik a rendszerek beüzemelése.

Szerencsére egy igazán egyszerű tevékenységről van szó, ami nem igényli a szakember segítségét. Nyilvánvalóan, ha komplexebb, nehezebb feladatokról van szó az öntözőrendszer karbantartás során, akkor mindig megéri egy hozzáértőt választani, aki mindenben segít.

Az újraindítás legtöbbször hálózati vízzel működő berendezéseknél történik, így érdemes erre koncentrálni most. Mi a teendő? Ha a főnyomócsövön van szűrő, akkor ellenőrizni szükséges, hogy a szűrőbetét mennyire tiszta. Ha koszosnak találja azt a tulajdonos, egy alapos átöblítés segíthet.

A kerti öntözőrendszer kiépítése: szórófejek és szelepaknák

Egy locsolórendszer telepítése több lépésből épül fel. Az öntöző szórófejek kiosztása, majd a felszerelése a kerti öntözőrendszer kiépítése során nagyon fontos. Általában már a csővezetékek árokba való kiépítése alatt felkerülnek  szórófejek az öntöző zónák vízcsöveinek a végére. Miért? Ennek köszönhetően a csövek végei nem lesznek szabadon hagyva, illetve az utolsó szórófejek rögzítésével a csövek is stabilabban lesznek majd az árkokban.

A kerti öntözőrendszer kiépítése során, ha ezzel kész a szaki, a köztes szórófejekkel kell foglalkozni, amiknek a helyét szükséges kijelölni és felszerelni a csövekre. Épp ennyire lényeges a szelepaknák kiásása és a vízaknák kifúrása. A mágnesszelepeket a legtöbbször a földbe süllyeszthető szelepaknákba építik be a hozzáértők. Az is előfordul, hogy vízóraaknába vagy vízgépészeti aknába történik a felerősítés.