ISO 14001 szabvány célja

Ma már minden felelős vezető törekszik arra, hogy földünk a környezetvédelem szabályait betartva a bolygónk természeti erőforrásait kímélve fejlessze üzletét, megőrizve a természeti kincseket a jövő generációi számára. A BSI (British Standards Institution) a közelmúltban kiadta a BS8001-et, amelyben útmutatást ad a vállalatok számára a fenntarthatóság növeléséhez. A cél minél több újrahasznosítás a gazdasági élet minél több területén, a hulladékok újra felhasználása a különböző gyártási folyamatokban. Ezzel párhuzamosan a természetes nyersanyagok felhasználásának minimalizálása is célkitűzés.

A 2015. évben kiadott ISO 14001 szabvány célja a vállalatok termelés közben a környezetre gyakorolt hatásának mérséklése.
A környezettudatos gazdaságosság elve, a hulladékcsökkentés és újrahasznosítás néhány vállalat számára még újdonságnak számít, de nagyon fontos elkezdeni és folyamatosan bővíteni az ezzel kapcsolatos tevékenységeket. Ebben jelentős segítséget nyújt az ISO 14001 szabvány.
Zéro hulladék: ezt a koncepciót számos szervezet elfogadta és megpróbálják lehetővé tenni, hogy a termékeik gyártás során keletkezett hulladék ne kerüljön a hulladéklerakóba. Ez a környezetvédelmi előnyök mellett a későbbiekben jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.
Környezetbarát tervezés: Ez a koncepció már eleve a terméktervezés folyamatába integrálja a környezetvédelmi szempontokat. Rávilágít arra, hogyan kell meghatározni a termék gyártási folyamatát az ISO 14001 szabvány tükrében. A környezetvédelmi szempontok meghatározása és biztosítása jelentős változásokat hozhat a természetvédelemben, az eddig okozott károk enyhítésében is fontos szerepet kap.
Nyitott hurokrendszer: ez alapvetően egy olyan rendszer ahol az adott cég az adott terméket vagy egy részét újrahasznosíthatja saját maga vagy más cég számára lehetségessé válik.

Egyes ágazatokban ez egyszerűbb, máshol nehezebb, de természetvédelmi szempontból óriási jelentősége van az ISO14001 gyakorlati használatának. Például ha a termék üveg vagy műanyag palackokat használ ezek az életciklus végén adaptálhatóak vagy újrahasznosíthatóak egy olcsó környezetbarát termék gyártásához.
Felújítás: a visszaforgató gazdaságelmélet a jövő gazdaságát támogatja, ahol a már kiselejtezett elektronikus és elektromos berendezéseket felújítják, vagy egyes részeit újra feldolgozzák ezzel csökkentve az új termékek gyártásához szükséges nyersanyag felhasználást.
Együttműködő technológia: a visszaforgató gazdaságelmélet legérdekesebb és leginnovatívabb technológiája, amely szerint két különálló, egymástól független vállalkozás is képes megfelelő értéklánc részeit adaptálni egy más működésnek támogatása érdekében. Ez a környezetvédelmi előnyök mellett mindkét cég számára költségmegtakarítást is eredményezhet.