tarsasjatek

Mi a pszichológiai motiváció, amikor társasjátékot játszunk?

Ha a játék kifejezés kerül szóba napjainkban, akkor legtöbben azonnal a PC vagy a játékkonzolok kínálta lehetőségekre gondolunk. Utazás, várakozás során, vagy egyszerűen csak az unalom elűzése érdekében sokan döntenek az okostelefonok játékai mellett. A fiatal korosztály körében kétségtelenül nagy népszerűségnek örvend a virtuális valóság, de a középkorúak között is akadnak rajongói. De mi a helyzet a hagyományos társasjátékokkal? Vajon a mai gyerekek ismerik még ezeket?

Egyre több olyan szülő van, aki fontosnak tartja, hogy gyermeke kiszakadjon néha az internet világából, és megismerkedjen az olyan szabadidős elfoglaltságokkal, amelyek klasszikusnak számítanak. A társasjátékok kétségkívül jó szórakozást kínálnak kicsiknek és nagyoknak, ráadásul nagy előnyük, hogy közben együtt tölthetjük időnket barátainkkal, családtagjainkkal. A játék során nem csak a szocializálódás történik meg, de olyan folyamatok is lejátszódnak a gyerekekben, amelyek teljesen természetesnek és egészségesnek számítanak.

A gyakran versengésen alapuló társasjátékokban ugyan mindig lesz egy győztes, de ez mégsem az a vérre menő harc, amelyet felnőttként sokszor megtapasztalunk a való életben. A gyermekek rendszerint a győzni akarás jelentette motiváló erőnek köszönhetően lelkesen vágnak bele a kihívásba. Nem csak a győzelem mámora miatt van ez így, hanem a társaságba való beilleszkedés, az általuk való elfogadottság apropóján is. Természetesen az is a győzelem felé hajt, hogy maguk mögött tudhassák az előző körben talán játékot nyert személyt, s ezzel ráérezzenek arra, milyen pozitív löketet képes adni a versenyszellem.

Míg gyermekként ebből a legtöbben csak a játék izgalmát látják, addig felnőtt fejjel már tisztában vagyunk azzal, a világ sajnos ténylegesen is ilyen módon működik. Addig azonban, míg a gyerkőcök felnőnek, számos alkalmunk lesz az önfeledt játékra velük. A társasjáték rendelés remek alkalmat kínál arra, hogy akár a kicsikkel együtt válasszuk ki azokat a darabokat, amelyek a közös programok fénypontjainak számítanak majd. Ne feledkezzünk meg a kreativitást fejlesztő játékokról sem, hiszen ezek sokszor egyedül is játszhatóak, s sokat hozzáadnak a gyermek fejlődéséhez.